Cybersecurity

Werken aan de toekomst van de binnenvaart.

Cybersecurity omvat alle maatregelen en technologieën die bedoeld zijn om computersystemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen. In de binnenvaartsector is cybersecurity ook van groot belang vanwege de groeiende digitalisering en afhankelijkheid van moderne technologieën voor navigatie, communicatie en ladingbeheer. Cyberaanvallen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals verlies van operationele controle, diefstal van gevoelige informatie en financiële schade. Door cybersecuritymaatregelen in te voeren, kunnen binnenvaartbedrijven de veiligheid en efficiëntie van hun operaties waarborgen, hun gegevens beschermen en het vertrouwen van hun klanten behouden.

Informatie cybersecurity

NIS2 Richtlijn

De NIS2 richtlijn (Network and Information Systems 2) is een belangrijke Europese wet die tot doel heeft de cybersecurity binnen de Europese Unie (EU) te versterken.

Organisaties en bedrijven moeten hun eigen online beveiliging op orde hebben en hebben aanvullend zorgplicht voor de digitale veiligheid van hun leveranciers. Dit betekent dat die leveranciers, vaak mkb-bedrijven, actief moeten werken aan hun digitale veiligheid

De NIS2 richtlijn is een Europese richtlijn, wat betekent dat het door elke EU-lidstaat in nationale wetgeving moet worden omgezet.

In Nederland zal dit gebeuren door aanpassingen in bestaande wetgeving, namelijk de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Die omzetting gebeurt later dit jaar.

In Nederland zal deze wet van toepassing zijn op ruim 10.000 organisaties en bedrijven en naar schatting 50.000 bedrijven die leveren aan deze groep. Beide groepen zullen dus een aantal cybersecurity maatregelen moeten nemen. 

Samen Digitaal Veilig

Als onderneming in de binnenvaart bestaat de kans dat u te maken krijgt met de nieuwe NIS2 wetgeving. Belangrijke en essentiële bedrijven moeten vastgestelde cybersecuritymaatregelen nemen. Levert u producten of diensten aan deze bedrijven? Dan moet ook u maatregelen nemen.

Samen Digitaal Veilig is een platform dat Nederlandse bedrijven en organisaties helpt hun digitale weerbaarheid te versterken. Door samenwerking tussen overheid en private sector richt het platform zich op het verhogen van cyberbewustzijn en het bieden van praktische oplossingen.

Doelstellingen

  1. Bewustwording: Informatie over de nieuwste cyberdreigingen en trends.
  2. Educatie: Trainingen en workshops voor medewerkers en leidinggevenden.
  3. Hulpmiddelen: Beveiligingsrichtlijnen, checklists en evaluatie-instrumenten.
  4. Samenwerking: Netwerk voor het delen van kennis en ervaringen.

 

Samenwerking

Koninklijke Binnenvaart Nederland is een samenwerking aangegaan met het Platform Samen Digitaal Veilig, om leden te helpen te voldoen aan de NIS2 wetgeving.

Als onderneming in de binnenvaart bestaat de kans dat u te maken krijgt met de nieuwe NIS2 wetgeving. Belangrijke en essentiële bedrijven moeten vastgestelde cybersecuritymaatregelen nemen. Lever u producten of diensten aan deze bedrijven? Dan moet u ook maatregelen nemen.

Lees meer op de website van Samen Digitaal Veilig.

Vragen? Bekijk de veel gestelde vragen

En de antwoorden op de al gestelde vragen

Contactpersonen

Frank Reijerse

Beleidsadviseur Containers, Logistiek & Digitalisering

Thomas Wermer

Adviseur Automatisering & Multimedia

Laatste berichten

Interessante links

Hiernaast vind je interessante links

Achtergrond informatie

Ipos integer iaculis nulla id enim laoreet, nec malesuada lorem eleifend.