Toekomstbestendig beroepsonderwijs

Werken aan de toekomst van de binnenvaart.

De implementatie van de Europese Richtlijn (EU 2017/2397) is aanleiding geweest om te werken aan een herziening van het Kwalificatiedossier Binnenvaart. Op basis van de richtlijn worden alle binnenvaartopleidingen in Europa geharmoniseerd. Dit traject vormde de perfecte aanleiding om aansluitend de onderwijsprogramma’s op de maritieme mbo-scholen te vernieuwen. 

Belang ontwikkeling binnenvaartonderwijs
Het belang van een breed gekwalificeerde instroom is overduidelijk en de behoefte aan toekomstgericht, relevant en aantrekkelijk onderwijs en begeleiding voor leerlingen, docenten en ondernemers is groot, mede door de (aanhoudende) krappe arbeidsmarkt in de komende jaren. Met oog op alle innovaties op het gebied van onder meer digitalisering, vergroening en management in de sector is de ambitie om het beroepsonderwijs in te richten op de toekomstige behoefte van de binnenvaartsector en daarmee van een anticiperende naar een meer initiërende rol te verschuiven. Nederland heeft in Europa een koppositie op het gebied van opleiden in binnenvaartsector en wil deze behouden door de aandacht voor en samenwerking op het gebied van opleiden een impuls te geven.

Informatie toekomstbestendig beroepsonderwijs

Projectontwikkeling TBB

De vereiste vernieuwing van het onderwijs gaat verder dan een gewone update en om innovatie te realiseren is een investering noodzakelijk. Het Nova College Scheepvaart heeft zodoende namens de mbo’s binnenvaart en de bedrijfstak een subsidieaanvraag gedaan bij het Regionaal InvesteringsFonds om het onderwijs in te kunnen richten naar de moderne eisen en deze aanvraag is toegekend.

“Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart” (TBB) is opgericht om de strategische agenda voor de binnenvaart te vertalen in concrete gezamenlijke acties om de aansluiting te verbeteren tussen het beroepsonderwijs en de sector. Met de toekenning van de aanvraag zijn fondsen ontstaan voor onder meer de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal, de coördinatie van dit project en promotie.

Dit 4-jarige project is formeel van start gegaan per 1 juli 2023. De branchevertegenwoordiging en een groot aantal binnenvaartondernemingen leveren als samenwerkingspartners een directe bijdrage met hun kennis en een forse commitment in uren. De onderwijsinstellingen spelen uiteraard een grote rol en de Wereld van de Binnenvaart is aangetrokken voor het faciliteren van de projectcoördinatie en promotie.

 

De primaire doelstellingen van het project zijn:

  • Inzetten op vernieuwing mbo-onderwijs binnenvaart met specifieke aandacht voor o.m. toekomstgerichte competenties en vaardigheden, digitalisering en duurzame bedrijfsvoering.
  • Promotie binnenvaartonderwijs en stimulans verhoging aantal studenten die kiezen voor een beroepsrichting binnenvaart.

 

Inzet KBN

Koninklijke Binnenvaart Nederland onderschrijft de doelstellingen van het project TBB, verricht inspanningen om de gezamenlijke ambitie te realiseren en is een trotse samenwerkingspartner in dit project. We werken met elkaar waan modern en uitdagend onderwijs, een passend opleidingsaanbod, meer kennis van de binnenvaart, structurele samenwerking en uiteraard ook nieuwe instroom door positieve profilering van de sector.

Klik hier om de TBB-projectpagina te bekijken.

Vragen? Bekijk de veel gestelde vragen

En de antwoorden op de al gestelde vragen

Contactpersoon

Kelly van Toorenburg

Beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt / Secretaris Droge Lading

Laatste berichten

Interessante links

Hiernaast vind je interessante links

Achtergrond informatie

Ipos integer iaculis nulla id enim laoreet, nec malesuada lorem eleifend.