Podcasts

Als de branchevereniging voor de binnenvaart gaan onze beleidsadviseurs in gesprek met stakeholders, ondernemers en leden. Wij praten u bij over de lobby en actiepunten van Koninklijke Binnenvaart Nederland, regelgeving en wat er in de praktijk speelt. Van nautische techniek tot arbeidsmarkt, vergroening tot digitalisering, veiligheid tot infrastructuur en meer. 

02 juli 2024

Podcast #08: Een nieuwe regering, wat nu?

In aflevering 8 van de podcast 'Samen Voortvarend' gaat Mark Lammers in gesprek met voorzitter Ad Koppejan en Peter Schaberg, beleidsadviseur Public Affairs, over de nieuwe regering en de gevolgen daarvan voor de binnenvaart. 

We bespreken het hoofdlijnenakkoord, hoe de binnenvaart wordt benoemd in Den Haag en wat er nu gaat gebeuren om de binnenvaart op de agenda te krijgen bij de regering. 

04 juni 2024

Podcast #07: Wie krijgt water als het schaars is?

In aflevering #07 van de podcast ‘Samen Voortvarend’ gaat Geert Snoeij in gesprek met Chantal Schillemans werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Milou Wolters, werkzaam bij Rijkswaterstaat, over de uitdagingen van laagwater en de toekomstbestendigheid van onze vaarwegen.

We bespreken de impact van klimaatverandering, hoe beleid gemaakt wordt en uitgevoerd wordt en de rol van samenwerkingen en innovaties. Luister nu naar deze inspirerende aflevering en ontdek hoe we werken aan duurzame oplossingen!

28 mei 2024

Podcast #06: De casus ‘Julianakanaal’

In de zesde aflevering van de podcast ‘Samen Voortvarend’ is Leny van Toorenburg (beleidsadviseur Nautisch Technische & Infrastructuur) in gesprek gegaan met May van de Kerkhof, directeur netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, en Niels van Iersel, werkzaam als senior adviseur Scheepvaart bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.

In de podcast wordt de casus ‘Julianakanaal’ besproken, waarbij teruggeblikt wordt op wat er is gebeurd en vooral ook hoe de communicatie verloopt, maar ook wordt er vooruitgeblikt naar wat er staat te gebeuren. Daarbij is samenwerking vereist. Deze podcast is de eerste in een serie van meerdere podcasts over het Julianakanaal.

07 mei 2024

Podcast #05: Samen Optrekken

In de vijfde aflevering van Samen Voortvarend de podcast gaat Henriëtte Schreuders (beleidsadviseur Sociaal) in gesprek met Carmen Vennik, werkzaam als bedrijfsmanager bij het Dutch Cargo Purchase B.V. en tevens lid van KBN.

Henriëtte en Carmen praten over het belang van Samen Optrekken bij een complexe onderwerpen als de arbeidsvoorwaarden (CAO, pensioen, loontabellen, RI&E e.d.). Als werkgever is het niet alleen van belang om goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers te bieden, maar ook om verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van het personeel. Dit hoort bij goed werkgeverschap. Samen met de branchevereniging kunnen werkgevers optrekken en meepraten om dit soort onderwerpen gezamenlijk te regelen. 

12 oktober 2023

Podcast #04: Samen werken aan vergroening

In de vierde aflevering van Samen Voortvarend de podcast gaat Leendert Korvink (beleidsadviseur Techniek & Vergroening) in gesprek met Martin Quispel, werkzaam bij het Expertise Innovatiecentrum Binnenvaart als projectmanager op het gebied van verduurzaming en vergroening.

Leendert en Martin praten u bij over de laatste technieken, regelgeving en wat er op de binnenvaart af gaat komen. “De binnenvaart is al heel duurzaam, maar er valt nog wat te winnen op het gebied van emissies”, aldus Martin.

21 augustus 2023

Podcast #03: Personeel hebben en (be)houden

In de derde aflevering van Samen Voortvarend de podcast gaan Kelly van Toorenburg (beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt) en Henriëtte Schreuders (beleidsadviseur sociaal) met elkaar in gesprek over het aannemen en behouden van personeel. 
Kelly en Henriette doorlopen de 3 fases van een carrière in de binnenvaart, vanuit het perspectief van de werkgever en werknemer. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Stagepact, goed werkgeverschap en pensioen.

13 juli 2023

Podcast #02: Stuurhuis te hoog, brug te laag

In de tweede aflevering van Samen Voortvarend de podcast gaan beleidsadviseur veiligheid en gevaarlijke stoffen Maurits van der Linde en schipper Ton Wingelaarmet elkaar in gesprek over een helaas nog veel voorkomend ongeval: de stuurhuis- brugaanvaring. In 2004 overkwam het Ton, die met zijn stuurhuis tegen de Sterkrader Strassenbrücke voer. In de laatste minuut voordat hij het aan zag komen, probeerde hij nog vol achteruit te slaan, maar tevergeefs. Een enorm kabaal volgde: het geluid dat klonk als het legen van een glasbak, blijft hem nog altijd bij. Veel tijd om bij te komen heb je op zo’n moment niet voegt Ton eraan toe, in die omstandigheid moet het schip nog naar de kant.

20 april 2023

Podcast #01: Man overboord

In deze eerste aflevering gaat beleidsadviseur veiligheid en gevaarlijke stoffen Maurits van der Linde in gesprek met ondernemer Antonia de Jong.
 
Antonia en haar man schrikken zich rot als ze plots opgeroepen worden door een tegenliggend schip, met de boodschap dat hun matroos te water is geraakt. Tijdens het boenen van de luiken is hij uitgegleden en overboord gevallen. Maurits en Antonia blikken terug op het incident, waarbij iedereen met de schrik vrij kwam en de matroos ongedeerd uit het water is gevist.