Podcasts

Als de branchevereniging voor de binnenvaart gaan onze beleidsadviseurs in gesprek met stakeholders, ondernemers en leden. Wij praten u bij over de lobby en actiepunten van Koninklijke Binnenvaart Nederland, regelgeving en wat er in de praktijk speelt. Van nautische techniek tot arbeidsmarkt, vergroening tot digitalisering, veiligheid tot infrastructuur en meer. 

13 juli 2023

Podcast #02: Stuurhuis te hoog, brug te laag

In de tweede aflevering van Samen Voortvarend de podcast gaan beleidsadviseur veiligheid en gevaarlijke stoffen Maurits van der Linde en schipper Ton Wingelaarmet elkaar in gesprek over een helaas nog veel voorkomend ongeval: de stuurhuis- brugaanvaring. In 2004 overkwam het Ton, die met zijn stuurhuis tegen de Sterkrader Strassenbrücke voer. In de laatste minuut voordat hij het aan zag komen, probeerde hij nog vol achteruit te slaan, maar tevergeefs. Een enorm kabaal volgde: het geluid dat klonk als het legen van een glasbak, blijft hem nog altijd bij. Veel tijd om bij te komen heb je op zo’n moment niet voegt Ton eraan toe, in die omstandigheid moet het schip nog naar de kant.

20 april 2023

Podcast #01: Man overboord

In deze eerste aflevering gaat beleidsadviseur veiligheid en gevaarlijke stoffen Maurits van der Linde in gesprek met ondernemer Antonia de Jong.
 
Antonia en haar man schrikken zich rot als ze plots opgeroepen worden door een tegenliggend schip, met de boodschap dat hun matroos te water is geraakt. Tijdens het boenen van de luiken is hij uitgegleden en overboord gevallen. Maurits en Antonia blikken terug op het incident, waarbij iedereen met de schrik vrij kwam en de matroos ongedeerd uit het water is gevist.