Julianakanaal half april open voor binnenvaart

05 maart 2025

Goed nieuws: Rijkswaterstaat (RWS) en aannemer Van den Herik-Sliedrecht hebben de afgelopen maanden veel werk verzet om het Julianakanaal te verruimen. Op dit moment worden de laatste stenen aangebracht op de bodem en de oevers. Het werk verloopt voorspoedig. Daarom kan het kanaal tussen 11 en 15 april weer opengesteld worden voor de beroepsvaart.

Voordat het zo ver is moet er eerst water in het kanaal gelaten worden. Daarvoor worden een aantal hevelleidingen (buizen) op de dam bij Berg aan de Maas geplaatst. Daarmee wordt het water aan de andere kant van de dam overgeheveld naar het drooggezette deel. Dat er vanaf dat moment weer water in het kanaal staat, betekent nog niet dat er meteen weer gevaren kan worden.

Tijdelijke dam afbreken
Zo ligt de tijdelijke dam, waarmee RWS het stuk van 4 kilometer heeft drooggezet, op dat moment nog in het kanaal. Het afbreken hiervan neemt meerdere weken in beslag. Om de scheepvaart tegemoet te komen maakt RWS het mogelijk dat er, hetzij met een verlaagde snelheid, langs de dam afgevaren kan worden terwijl we deze verder afbreken. Vanwege deze werkzaamheden zal op dat moment alleen beroepsvaart toegestaan zijn. Recreatievaart mag varen als de dam in zijn geheel verdwenen is.

Voorzieningen binnenvaart
De binnenvaart maakt normaal gesproken gebruik van diverse voorzieningen in het kanaal. Als het kanaal weer open gaat, zijn die nog niet allemaal teruggebracht. Denk aan afmeerplaatsen, remmingwerken, een auto-afzetplaats etc. RWS heeft met Koninklijke Binnenvaart Nederland en het bedrijfsleven besproken hoe er, zonder dat alle voorzieningen volledig teruggebracht en bruikbaar zijn, toch veilig gevaren kan worden op deze belangrijke vaarroute in Limburg.

Open in fases
We openen het kanaal in verschillende fases. In de eerste twee weken ligt een deel van de dam nog in de vaarweg. Daarom geldt er een verlaagde snelheid. Rijkswaterstaat zet scheepvaartbegeleiding in voor de veiligheid. Na openstelling voor de scheepvaart is er bij Sluis Born nog maar 1 sluisklok geopend, de Oostkolk. Er is in die periode nog teveel kruisend werkverkeer. Twee weken later openen we ook de Middenkolk van Sluis Born. Er liggen ook twee werkpontons in het kanaal omdat we de uitgegraven grond die in verschillende depots langs het kanaal ligt per schip gaan afvoeren.

Over het project ‘Verruiming Julianakanaal’
Het Julianakanaal is onderdeel van de Maasroute, een belangrijke scheepvaartroute naar havens in België, Duitsland en Nederland. De Maasroute wordt geschikt gemaakt voor de zogenoemde tweebaksduwvaart (klasse Vb-schepen). Dat zijn schepen van 190 m lang, 11,4 m breed en met een maximale diepgang van 3,5 m. Met de verruiming zorgen we ervoor dat de Maasroute ook in de toekomst een vaarroute van formaat blijft.

Gerelateerde items