Enkele maanden geleden is in Rotterdam een enquête gehouden over het gebruik van walstroom en alles wat daarbij hoort. In dit artikel leest u kort de belangrijkste resultaten en welke maatregelen er worden genomen naar aanleiding van de enquête.
Evaluatie onderzoek
De resultaten zijn ook besproken in de Werkgroep Binnenvaart Belangen in Rotterdam (WBR). In deze werkgroep is gekeken naar de volgende stappen, mede op basis van de enquêteresultaten.
Alle walstroomkasten krijgen een upgrade. In gebieden waar nog geen slimme kasten aanwezig zijn, worden de oude kasten vervangen door nieuwe slimme modellen. Hierbij wordt gekeken naar welk type schepen nu en in de toekomst gebruik zal maken van de kasten. De nieuwe kasten krijgen standaard een vermogen van 63 ampère. Er wordt ook onderzocht of een upgrade naar 125 ampère voordeliger is en beter past bij de toekomstige behoeften. Dit gebeurt uiteraard alleen als de kosten beperkt blijven.
Serviceniveau moet beter
Er is een aparte programmamanager aangesteld die het walstroomproject voor de binnenvaart coördineert, maar ook voor de zeevaart die voor 2030 op walstroom moet overstappen. Dit jaar zal de cruisevaart op de cruiseterminal al op walstroom gaan werken.
Uit de enquête bleek dat het serviceniveau verbeterd moet worden. Daarom is er een actie gestart met een monteur. Sinds half december is er een monteur beschikbaar die, wanneer een schipper problemen heeft met het aansluiten van walstroom, snel ter plaatse komt om het probleem te onderzoeken. Schippers konden via deze actie een melding maken zodat problemen snel worden opgelost. Helaas is hier tot nu toe nauwelijks gebruik van gemaakt: er zijn slechts zes meldingen geweest. Deze actie wordt met twee maanden verlengd en loopt nu tot 1 april 2025. Wij hopen dat u in de toekomst bij problemen wel gebruikmaakt van deze service.
Walstroomplicht na miljoeneninvesteringen
Het Havenbedrijf Rotterdam investeert miljoenen in walstroom en er zullen in 2025 grote stappen worden gezet. Als deze stappen zijn genomen, komt er een walstroomplicht. Dit vervangt het huidige generatorverbod. Deze verplichting geldt alleen als er stroom nodig is aan boord van het schip. Als de stroombehoefte wordt gedekt met zonnepanelen of andere middelen, en de generator niet wordt gebruikt, geldt de walstroomplicht niet.
Als alles in orde is, wordt het gebruik van walstroom strikt gehandhaafd. Het Havenbedrijf Rotterdam, dat onderdeel is van de gemeente Rotterdam, heeft aangegeven dat de investeringen in walstroom kunnen helpen om de uitstoot van de zee- en binnenvaart te verminderen. Naast de nieuwe walstroomkasten is het ook belangrijk dat de aansluiting aan de scheepszijde goed werkt. Veel problemen ontstaan door aardlek of piekspanning aan boord. Deze problemen komen zelfs voor bij nieuwe walstroomkasten. Het Havenbedrijf heeft daarom enkele gebruikersrichtlijnen gedeeld voor het gebruik van walstroom.
Meer mensen aan de walstroom
Het gebruik van walstroom door de binnenvaart moet zeker toenemen. Het is waar dat er de afgelopen jaren veel problemen zijn geweest met walstroom. Ook het Havenbedrijf geeft dit toe. Wanneer alles goed in orde, is het echt de bedoeling dat u hiervan gebruik van maakt, ook omdat u anders risico loopt op een boete.
Als Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) roepen we dringend op om meer gebruik te maken van walstroom, want het is niet ondenkbaar dat de ligplaatsen in gevaar zullen komen als men zich niet aan de regels houdt. De stad Rotterdam heeft een ambitieuze woningbouwopgave, met als doel om voor 2030 35.000 woningen te realiseren. Als de voorzieningen dan niet gebruikt worden is het bijzonder lastig om het belang van de ligplaatsen voor de binnenvaart goed tussen de oren te krijgen en te houden. Daar maken wij ons zorgen over. Een gemeente wil een locatie langs het water al heel graag en gauw in beslag nemen voor woningbouw doeleinden en dat moeten wij niet willen.
KBN begrijpt dat deze boodschap wellicht scherp kan overkomen, maar de realiteit is dat structureel gebruik van walstroom essentieel is voor het behoud van ligplaatsen in stedelijk gebied. Tegelijkertijd blijft KBN ook hard werken om de binnenvaart op de radar te zetten en het belang duidelijk te maken, ook in samenwerking met het havenbedrijf. We doen er alles aan om eventuele problemen te voorkomen. Uw steun en medewerking zijn hierbij van groot belang. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de binnenvaart de ruimte krijgt in de stad.