Het Julianakanaal is sinds 12 augustus 2024 afgesloten en de werkzaamheden zullen maanden duren. Dit heeft grote gevolgen voor de binnenvaart en het bedrijfsleven die van het kanaal gebruik maken, aangezien reizen gemiddeld twee dagen langer zullen duren. Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) is veelvuldig benaderd door de pers en werk graag mee om iedereen bewust te maken van de effecten van deze sluiting op de sector. Voorzitter Ad Koppejan heeft op BNR Nieuwsradio, RTL Nieuws en RTL Z de visie van KBN toegelicht.
Visie KBN
Hoewel de verbreding van het kanaal in eerste instantie wordt toegejuicht, betreurt KBN dat door een volgelopen bouwkuip het kanaal langdurig drooggelegd moet worden. Bovendien zorgen werkzaamheden op de omvaarroutes voor nog meer vertragingen. Het rapport van Ecorys bevestigt de financiële gevolgen voor de binnenvaart en daarom zullen we ook minister Barry Madlener aan zijn woord houden om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden.
KBN roept daarnaast het kabinet op om prioriteit te geven aan infrastructuurproblemen in de vaarwegen en vraagt om goede alternatieve routes tijdens werkzaamheden. Hierbij is vroegtijdige betrokkenheid van de sector van groot belang.
Watervervoer is nog steeds mogelijk
Ondanks de sluiting van het Julianakanaal blijft het vervoer doorgaan en worden grote hoeveelheden goederen op een duurzame en economisch voordelige van A naar B gebracht. Routes via de Maas, zoals van Nijmegen naar Maasbracht en verder naar Rotterdam, blijven gewoon toegankelijk. Twijfelt u of uw lading via het water kan worden vervoerd? Neem dan contact op met KBN voor advies en houdt de berichtgeving van Rijkswaterstaat goed in de gaten, zodat u niet voor verrassingen staat.
KBN betreurt langdurige drooglegging Julianakanaal
Recente items:
Gerelateerd items
KBN meldt concrete probleemgevallen met certificeringen bij de ILT
Ondanks onze herhaalde communicatie naar onze leden, de betrokken instanties en de media, en de inzet van de keuringsinstellingen, ontvangt Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) nog steeds berichten van schippers die in de problemen zijn gekomen doordat hun…

Julianakanaal half april open voor binnenvaart
Goed nieuws: Rijkswaterstaat (RWS) en aannemer Van den Herik-Sliedrecht hebben de afgelopen maanden veel werk verzet om het Julianakanaal te verruimen. Op dit moment worden de laatste stenen aangebracht op de bodem en de oevers. Het werk verloopt voorspoedig.…

NIS2 wetgeving raakt ook de binnenvaart, kom nu in actie!
De binnenvaartsector vormt een onmisbare schakel in de logistiek voor het vervoer van grondstoffen, goederen en gevaarlijke stoffen. De binnenvaartsector werkt hierin nauw samen met bedrijven die onder de nieuwe cyberbeveiligingswet NIS2 vallen,…

Walstroomgebruik in Rotterdamse haven blijft achterlopen
Enkele maanden geleden is in Rotterdam een enquête gehouden over het gebruik van walstroom en alles wat daarbij hoort. In dit artikel leest u kort de belangrijkste resultaten en welke maatregelen er worden genomen naar aanleiding van de enquête.…

Laatste aanpassingen sluis Müden; Moezel in februari weer bereikbaar
Na een intensieve periode van herstelwerkzaamheden zal Sluis Müden op zaterdagochtend 1 februari weer in gebruik genomen. De sluis, gelegen in de Moezel, raakte op 10 december 2024 zwaar beschadigd door een aanvaring, wat leidde tot een langdurige…
Goed gesprek tussen KBN en ILT over tijdige certificeringen van schepen
Afgelopen week plaatste Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) een artikel over de brandbrief van KBN aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de achterstanden bij de certificering van schepen. Met name eigenaren van duwbakken…

Van Duinen: 'Scheepvaart was altijd een vanzelfsprekendheid in ons gezin'
Om deze maand van de Duw- en Sleepvaart op de radar af te sluiten, hebben we gesproken met een lid die in deze ledengroep. Zo is Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) langsgekomen op de Jacoba, de naam van het duw- en sleepbootje, in de Rotterdamse haven. En…